duminică, 18 iunie 2017

O demisie, două variante

dragnea si Grindeanu
Mare istorie și cu PSD-ul ăsta. S-au mai văzut guverne date jos de lovituri de stat, de opoziție,de moțiuni de cenzură, de incendii, de mișcări stradale, dar guvern dat jos de propriul partid care l-a instalat nici dracu nu a mai văzut. Îmi amintesc de o anecdotă privind o    întâmplare de pe timpul Mareșalului. Se spune că murise un popă, nu știu ce grad avea prin Biserică, dar era oarecum cunoscut și își exprimase dorința înainte de moarte, de a fi transportat pe afet de tun, ca generalii, sau marii eroi. Mai marele bisericii la vremea aceea a înaintat o cerere în acest sens către șeful statului și al armatei, Ion Antonescu,singurul care putea acorda derogarea. Ion Antonescu primește cererea, o citește și scrie ceva pe ea și o dă aghiotantului. Toată lumea era încredințată că va fi un refuz care nici nu mai avea măcar nevoie de argumente. Dar spre surpriza tuturor, Antonescu pusese următoarea rezoluție: ”Popă pe tun ? Nici dracu nu a mai văzut. Aprob, ca să se vadă!”. Este cam așa a făcut Dragnea acum cu firea lui cea nebunatică, a forțat  schisma, ca să se vadă ceea ce nu a mai fost văzut până acum.
Demisia guvernului, varianta Livache
Am ascultat o parte din discursul lui privind situația creată de demisia(anunțată de Dragnea) lui Grindeanu și a întregului guvern și îmi curgeau lacrimile pe obraji ca la crocodil. Doamne câtă răbdare, cât sacrificiu, câte intenții bune au pavat drumul guvernului Grindeanu și cât de degrabă călcători în străchini au fost ”o parte” din miniștrii acestuia de nu au reușit ei să implementeze, ba chiar au întârziat, deraiat ditamai locomotiva cu programul de guvernare pe bot. Domnule, te doare bulbul rahidian, când asculți situația expusă de Dragnea. Deci el nu avea nici un gând să îl demită pe Grindeanu, nu avea nimic cu el,  nici chiar cu miniștrii lui, el săracu voia doar să îi lămurească cum e cu programul de guvernare despre care mulți dintre ei nu știau ce cuprinde nici după 6 luni de la investire. Ptiu, ptiu! Ăștia cică sunt oamenii pe care i-a acreditat Dragnea și i-a pus pe listă lui Grindi pentru a merge cu ei la Cotroceni întru investire. Toți specialiști unu și unu, după chipul și asemănarea șefului.
Și eu ca român prost  ce mă crede Livache, ar trebui acum să cumpăr ce îmi vinde el, să mă înduioșez și să constat că el vrea  dar nu poate fi  săracu nici ministru măcar așa că să îi acord credit și să îl las să formeze alt guvern. Prin Martie, tot ca prostu, mă apucasem eu așa nepriceput cum sunt să fac o simplă socoteală matematică privind punerea în aplicare a planului de guvernare pe primele două luni. Nu mai repet ceea ce constatasem dar știu că am fost admonestat de cititori pentru faptul că mă grăbesc, că nu le dau timp să se pună pe picioare, că prea sunt cusurgiu. I-am mai lăsat 4 luni, mă pregăteam să mai fac o evaluare de profan, dar uite că nu mai e cazul. Guvernul și programul sunt la pământ. Nimic nu mai e sigur acum, doar legile privind  salariile mărite ale primarilor și parlamentarilor și prorogarea termenelor de returnare a unor sume unor categorii de oameni printre care și pensionarii militari. Cam acesta este bilanțul după 6 luni de guvernare.
Spune domnul Dragnea că nu a avut în intenție să ceară sau să forțeze demisia lui Grindeanu, ba mai mult, a încercat să aplaneze eventuale neînțelegeri și a cerut calmarea spiritelor. Culmea, tocmai doamna Firea, cea care  nu avea nici în clin nici în mânecă cu guvernul, nu a primit nimic de calmare, cred că nici de cal mic, pentru că de o săptămână țipă ca din gură de șarpe și spune pe toate posturile la care a lucrat sau nu, că ea nu vrea să fie prim – ministru. Pe ea Dragnea nu a reușit să o calmeze, doar să o dirijeze. În fine, domnul Dragnea ne anunță că spre regretul său toți membri guvernului și-au înaintat demisia, dar nu prin hârtiile alea pe care depuseseră la secretariat la investire, ci acum, la ședință. Apropo de demisiile alea, el ditamai șeful de partid habar nu are de hârtiile alea, nici dacă există, nici unde ar fi. Păi nu o puneam de o comisie parlamentară domnule Dragnea, că prea dispar hârtiile astea din sediul PSD? Însărcinați-l pe Fifor cu o anchetă cu final în coadă de pește, cât încă vă mai e fidel. Ne-a mai anunțat domnul Dragnea că spre regretul lui, Grindeanu a plecat anunțându-și demisia. Curg lacrimi.
Demisia guvernului  varianta Sorinache.
Nu trece o oră de la lacrimile lui Livache, că hop și Sorinache pe post cu varianta lui privind disensiunile și demisia.
Mai întâi, tot pentru sensibilizare, domnul Grindeanu ne anunță cât de impresionat a fost el de oamenii care pe toate rețetele  de socializare și comunicare controlate de știm noi cine, l-au încurajat și i-au spus să se țină tare (de scaun). Acum două zile am auzit chestia asta și de la herr Daum când i se cerea demisia. Să mai spună cineva că Daum nu e român.
Domnul Grindeanu a simțit nevoia să mai citeze pe cineva dar mult mai cunoscut și mai neaoș decât Daum.  Zice Sorinel că PSD-ul nu este PCF-ul nimănui, nici al lui, nici al lui Bădălău, nici al altuia, acum și în vecii vecilor. Curgeți lacrimi, curgeți curgeți!
Apoi domnul prim ministru trece la concret și ne anunță că anunțul făcut de Dragnea nu e chiar așa de  fidel realității, că, dacă nu i se cerea  demisia, de ce i se propuneau  alte funcții? Ei domnule Grindeanu, parcă spuneai că ești de douăzeciși de ani în PSD sau mă rog, politică, chiar nu știi chestia cu șutul în cur și promovarea?
Mai are apoi Sorinel o nedumerire: cică dacă lucrurile au mers așa de prost cu implementarea  programului de  guvernare, de ce acum o lună domnul Dragnea lăuda de la tribuna Camerei Deputaților, activitatea guvernului? Chiar așa, de ce domnule Grindeanu ? Păi pentru că mințea, așa cum ați mințit amândoi de când ați bătut palma și ați apărut în fața națiunii după investire, ca doi prieteni și mari ziditori de țară. Ce zidire, ce țară, domniile voastre nu puteți zidi decât pușcării dar nici alea la standarde europene.
În ceea ce privește demisia, Grideanu ne anunță cu o grimasă în colțul gurii, că el nu și-a înaintat demisia, dar e gata să plece atunci când domnul Iohannis va nominaliza un alt prim ministru de la PSD.
Aici Grindeanu a băgat toată politica și toate cărțile lui Machiavelli în ceață. Păi cum să nominalizeze Iohannis alt prim ministru, dacă nu are un prim ministru demisionar? Ce e cu porcăria asta?  Să fie Grindeanu chiar atât de prost să nu știe asta? Nu, nu e prost e parșiv. Chestia cu condiția demisionării este făcută pentru a-și atrage o parte din grangurii PSD de partea lui în lupta cu Dragnea. Văzând ce condiție a pus ( între noi fie vorba înșelătoare, imposibilă, parșivă) o parte din pesediști vor gândi că totuși Grindeanu e om bun, ține la partid, iar o parte din români vor gândi că Grindeanu nu vrea să creeze o criză politică că e un tip echilibrat și bine intenționat. Praf în ochi, de fapt el urmărește deja căderea lui Dragnea. Mai știți pe cineva care vrea lucrul ăsta? Dacă da, atunci știți și cine i-a pus în vorbe chestia cu condiția demisiei.
Adevărul
Adevărul este că atât Dragnea cât și Grindeanu mint de îngheață apele, Grindeanu, de la început a fost cârtița lui Iohannis, omul serviciilor,  iar cel care l-a sugerat( poate citește asta și Liviuț) la fel, așa cum au fost și oamenii lui Ponta care s-au adunat la un eveniment privat la Oprea când cu alegerile. La fel de adevărat este că cine seamănă vânt culege furtună sau cine ridică sabia, de sabie va pieri. Dragnea, cel care a pus serios umărul la căderea lui Geoană, apoi l-a ”sfătuit”pe Ponta să demisioneze de la conducerea partidului ca ”să nu strice imaginea partidului”,  acum culege roadele muncii sale. Mă întreb, să fie groparul  Dragnea atât de naiv să nu îl fi văzut sau recunoscut pe groparul Grindeanu ca unul din aceeași categorie cu el, ca unul care desfășoară aceeași muncă și sub aceleași indicații  ca cele înfăptuite de el contra lui Ponta? Să fie atât de naiv ? Mă mir, pentru că ochii lui Grindeanu, încă de la investire umblau pe alături, nu priveau drept în față. Acum e la fel de adevărat că nici ochii lui Vâlcu nu sunt mai stabili, iar dacă asta e tot ce poate da PSD-ul la vârf, nu vreau să știu ce e sub bărbie. Revenind la caz,  Grindeanu, urmând rețeta deja patentată, i-a propus și el lui Dragnea să își dea demisia din partid. Nu că e de tot râsul? Nu, e de tot plânsul pentru că numai într-o  țară de rahat, cu lideri de partid și de stat de rahat, se pot întâmpla astfel de lucruri. Auzi, să cadă guvernul, sabotat de cei care l-au format. Băăăăăăăăăăăăăăăăăăăă, în ce țară trăim? În fapt asistăm la un nou amestec al ”sistemului”, adică al serviciilor, în problemele politice ale țării. Sunt convins că amestecul în astfel de mânării este considerată de domnul Maior, Helvig, Coldea și cei ca ei, drept ”o activitate privată” de care nu trebuie să dea socoteală nimănui, nici măcar comisiilor parlamentare ,cu atât mai puțin cu cât cei care formează aceste comisii sunt oamenii lor  mascați, dar verificați și plăcut uscați.   Am citit recent un material semnat de Dan Puric, (sper că e chiar scris de el, nu doar pus în spinarea lui), în care povestea cum și-a luat permisul de conducere. Se întreba el retoric, oare când se va sătura românul să mai stea pe locul mortului și de ce nu trece la volan, ca dacă ne lăsăm conduși de toți orbii, riscăm să o mierlim înainte să între mașina în copaci,  ca în cazul Condrea.

 O demisie, două variante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.