sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Ordine şi precizări ale MApN-partea a cincea

inzestraea armateiDrumul pe care va merge armata sub conducerea domnului Iohannis şi a guvernului său.
Prolog
Mare noroc avem noi militarii. Nu suntem deloc lăsaţi să ne plictisim. Mai ales în perioada de tranzit guvernamental, na că era să spun intestinal, de alegeri electorale şi schimbări la Cotroceni. Care cum vine nou, cum începe să vorbească despre armată, despre apărare, despre importanţa securităţii statului. Despre interesul naţional nu vorbeşte oricine, sintagma asta este monopol al firmei Oprea & CoKo, nici preşedintele nu vorbeşte despre asta fără să adauge ceva despre tovarăşul Găbiţă, stabilitate parlamentară, guvernul meu, sau alte chestii adiacente dar toate legate de UNPR. Dar discursul despre armată, apărare, este prezent la toţi trădătorii. Dă bine la prostovani, militarii, o specie mai deosebită, elita prostovanilor ascultă unii, cei de la etajele superioare, cu supuşenie, alţii, cei de mijloc, cu speranţă, dar sunt şi din cei care ascultă cu scârbă pentru că au înţeles mesajul înainte de a fi expus.
În Decembrie am fost să fac revelionul la cineva, nu spui cine, tocmai prin Albania. De când eram acolo mi-am propus să scriu câte ceva despre ce am regăsit acolo, după ultima vizită din 97, dar nu am avut timp. Domnul Motoc nu mă lasă. De la începutul anului ne bombardează cu „bucurii” legi, OUG sau ordine, dar nu din cele care se agaţă pe piept, alea sunt numai pentru politicieni şi oameni de afaceri. Militarii primesc ordine din cele scrise sau verbale, dar – e edevărat- la foc automat şi toate cam în defavoarea lor. Cum dă o zăpadă, cum primesc ordinul. Cum dă telefon un primar că nu îi mai curge apa la robinet cum gata ordinul, cum s-a împotmolit maşina unei consiliere, cum se dă ordin şi pleacă o grupă de militari să i-o scoată. Printre aceste ordine cotidiene, se dau şi ordine şi evenimente mai perene, din cele cu bătaie lungă şi efecte „serioase” cum ar fi PLANUL CU PRIORITĂŢILE ARMATEI ROMÂNE PE 2016.
Bă eşti nebun?
Suntem înştiinţaţi că în cadrul Planului de activităţi sectoriale al Guvernului pe partea care ţine de apărare, au fost stabilite priorităţile armatei pe 2016. Dacă te uiţi la ele nu sunt cu nimic diferite de cele pe care şi le-au propus toate guvernele anterioare, din 89 încoace, toate vorbeau despre NATO, Europa, securitate, angajamente, responsabilităţi şi toate astea din partea României. Bine, la început doream integrarea, acum că sunt integraţi urmărim să rămânem acolo unde suntem adică râma aia mică numai bună de pus în ac pentru a fi aruncată în apă, în cazul nostru Marea Neagră pentru a vedea dacă muşcă peştele sau ursul siberian. Mesajul sau obiectivele vizate de acest plan deşi scrise într-o singură limbă, pot fi traduse diferit. Hai să vedem câteva din ele:
1. Ca prioritate strategică pentru 2016 MApN urmăreşte constituirea de structuri multinaţionale pe teritoriul României. Cei din categoria de mijloc înţeleg ce vor. Cei din categoria aia care s-a plictisit de minciuni şi abureli vede în acest proiect o promisiune periculoasă. Deci politicienii noştri nu au nici un gând să întărească capacitatea de apărare cu elemente autohtone sau să dezvolte industria proprie de apărare, dimpotrivă SĂ ÎNMULŢEASCĂ PREZENŢA BAZELOR ŞI COMANDAMENTELOR MILITARE STRĂINE PE TERITORIUL ROMÂNESC, TERITORIU NUMAI BUN DE CAP DE POD ÎMPOTRIVA DUŞMANILOR PARTENERULUI STRATEGIC. Asta la nivel strategic. Unii vor spune că nu e adevărat, că nu a spus nimeni asta, că domnul ministru s-a referit la bazele deja existente, dar uită că acelea sunt deja constituite şi stabilite, iar acuma normal ar trebui să se .. dezvolte, dar nu, aici se vorbeşte despre constituire. Atenţie la detalii, o virgulă schimbată poate să însemne război.
2. O altă prioritate ar constitui-o continuarea programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă. Frumos spus, din nou însă textul este înşelător, căci el se traduce în fapt prin înzestrarea cu tehnică de mâna a doua, reparată, cârpită, se referă la programele şi tehnica deja adjudecate dezastruos, care acuma la câţiva ani după ce au fost trâmbiţate ca mari achiziţii, cer reparaţii, modernizări şi “cosmetizări”. Este vorba concret de sicriele plutitoare “Regina Maria” şi “Ferdinand” care deşi modernizate când au fost cumpărate, că aşa se lăuda pe atunci fostul ministru, acuma trebuiesc modernizate din nou, că le cad dinţii şi cele zburătoare, F-16 care sunt cumpărate, amanetate de doi ani dar încă nu au intrat în circuit, iar până vor intra vor trebui din nou reparate şi uite aşa viitorul guvern sau viitoarele guverne se vor lăuda şi ele cu acelaşi obiectiv. Asta da program privind înzestrarea armatei.
3. Mai intenţionează domnul Motoc, la indicaţiile domnului Soroş, transmise prin doamna Nulland, iniţierea consultărilor inter-instituţionale în vederea planificării multianuale a participării la misiuni în afara teritoriului naţional, în cadrul conceptului de Securitate Naţională Extinsă. Iată că România, o ţară care la această oră nu mai are capacitatea de a se apăra în propriile graniţe, vorbeşte despre securitatea naţională extinsă. Domnilor, numai la noi ridicolul concurează cu umorul. Da, ca să întărească şi să nu lase loc de interpretări, undeva mai jos se spune clar că este vorba de : “participarea cu forţe la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român” Pe româneşte şi fără dantele, asta însemnă carne de tun pentru interesele partenerului strategic. Asta urmăreşte guvernul de tehnocraţi. Nu mai e nevoie de alt comentariu. Cei care vor spune că este vorba de o obligaţie a noastră ca membru NATO, sunt rugaţi să citească lista statelor membre NATO şi apoi lista contingentelor care participă la apărarea interesului unchiului Sam şi în final să se întrebe de ce celelalte ţări nu au obligaţii? Vă spun eu, pentru că ele au armată proprie şi conducători proprii, nu glugi de coceni.
4. Se mai urmăreşte “creşterea calităţii vieţii personalului Armatei României” prin elaborarea de proiecte de locuinţe pentru militari şi baze militare. Care baze militare? Cele americane? Păi alea sunt ale americanilor, o să vedeţi în alt material. Probabil că noul guvern al domnului preşedinte vrea să construiască noi baze pe care apoi să le pună la dispoziţia partenerului strategic. Asta da. Facem noi baze, pentru că pe cele vechi le cedăm primarilor şi oamenilor de afaceri. Eheeei, câţi Becali aşteaptă terenurile armatei. Cât despre locuinţele pentru militari, cunoaştem cum se fac, cei care au dat bani pentru apartamente pe Antiaeriană şi acuma se judecă cu MApN, ca să îşi recupereze banii. Aici sunt incluse ca măsuri practice, aşa cum spune în mod direct acest plan, cedarea de către MApN a terenurilor fostelor “baze militare” pe care , culmea, Motoc se laudă că vrea să le înfiinţeze, către clienţii cu bani ai primarilor, care vor “investi” spre bunăstarea proprie. Domnul Motoc când vorbeşte despre cedarea terenurilor armatei, când despre proiecte pentru baze militare. Vrea să fie “acoperit” probabil. Revenind la locuinţe pentru militari, chiar şi cel care pare cel mai serios obiectiv la acest capitol, cartierul chinezesc de la Craiova, construit pe un teren cedat de armată primăriei, este o afacere proastă pentru militari, pentru că din totalul de 2000 de apartamente, doar cam 250 revin spre vânzare directă militarilor, dar fără nici un fel de .. avantaje sau discounturi, în rest spuma revine primăriei. Asta da afacere pentru armată.
5. Mai doreşte ministrul nostru să cumpere o grămadă de instalaţii şi sisteme care să ducă în final la declararea capacităţii operaţionale complete a sistemului antirachetă al SUA din Baza 99 Deveselu. O să vorbim despre Deveselu într-un alt material care ne va arăta cât preţ pune conducerea armatei pe elemental românesc la Deveselu. Eu întreb cui foloseşte acest sistem, că României în nici un caz nu îi ajută nici cât renumita frecţie la picior de lemn, asta o poate spune şi un copil care joacă Battle of Tanks. România nu intră în aria de protecţie a sistemului de la Deveselu pentru că până să fie activat sistemul de contracarare, racheta deja este în Caracal. Orice minte limpede ştie că dacă Rusia vrea să înceapă un război cu Europa, prima lovitură va fi pe Deveselu şi abia următoarele următoarele către Europa. Îmi amintesc că atunci când s-a propus instalarea sistemului la Deveselu, întrebaţi de ruşi care se simţeau ameninţaţi, de ce fac asta, americanii au răspuns că este o măsură luată împotriva iranienilor care au gânduri belicoase. Citesc cu “stupoare” că Iranul şi America au bătut palma şi se pune la cale un război comun cu duşmani comuni. Să nu fi ştiut americanii asta când au investit miliarde de dolari în Deveselu? Chiar aşa de proşti or fi încât nu au o predictibilitate a acţiunilor nici măcar de nivel tactic? Nu, proşti sunt românii care pun botul.
6. Un alt obiectiv îl constituie revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente prin continuarea programului de reparaţii capitale aeronave (IAR 330, MiG 21, IAR 99, IAK- 52, IAR 316 B) , finalizarea procesului de revitalizare sistem HAWK–PiP-III-R, maşina de luptă a infanteriei MLI 84M. Cum spuneam şi mai sus, parcă suntem blestemaţi să cumpărăm sau să ne înzestrăm numai cu sicrie, pentru ca apoi să băgăm bani în reparaţii capitale. Este mai mult decât evident că se urmăreşte pur şi simplu batjocorirea armatei. Umblăm cu curul în două luntrii: Distrugem avioanele pe care le avem, apoi cumpărăm avioane vechi la preţ de noutăţi, băgăm bani în instruirea piloţilor, după ce i-am instruit ne apucăm să reparăm şi să modernizăm sicriele cumpărate şi în timpul ăsta reparăm şi menţinem în zbor câteva MIG-uri pe care le-am declarat depăşite şi pe care le-am scos din uz. ASTA DA BĂTAIE DE JOC. În timpul ăsta, israelienii se plimbă cu avionul ale cărui planuri au fost vândute de Berceanu de la Craiova în timp ce SRI-ul se face că nu ştie nimic. Bă esti nebun?
7. O altă prioritate este dezvoltarea capabilităţilor medicale operaţionale şi consolidarea sistemului medical al MApN. Acest obiectiv prevede proiectarea unui sistem integrat de medicină operaţională, adaptat la cerinţele NATO. Citind aceşti termeni te şi vezi operat fără durere şi eventual cu un ochi din ăla ca în bancul cu mama rusului. În fapt proiectul urmăreşte altceva. Ştiţi de când se urmăreşte “privatizarea” Spitalului Militar Central? Ştiţi de când oameni de teapa lui Oprescu şi Buşoi au pus ochii pe terenul pe care se află spitalul militar Central? Ştiţi de când se folosesc toate mijloacele posibile pentru a determina medicii de acolo să plece, la câte umilinţe sunt supuşi, cum sunt trataţi şi câte înscenări şi provocări fac faţă? Ştiţi câţi medici de valoare au plecat din Spitalul Militar Central pentru că au fost şicanaţi sau umiliţi numai pentru a pleca şi a face spitalul inoperabil? Se urmăreşte desfiinţarea acestui centru medical militar cu adevărat de excepţie în ceea ce priveşte grija şi respectul faţă de pacient, pentru că terenul face bani mulţi dar ca să îl desfiinţezi trebuie să promiţi ceva în locul lui. Iată, propunerea a fost făcută. Se va proceda şi cu el cum s-a procedat cu aviaţia. Mai întâi distrugem ce avem, vindem ca să facem rost de bani, apoi spunem că ne apucăm de construit un centru nou, dar .. nu ne vor ajunge banii, guvernele se vor schimba şi uite aşa militarilor le va fi luat şi acest ultim sprijin. Nu mai contează faptul că terenul şi construcţiile au fost cedate cu prevederi exprese, nimeni nu mai ţine cont în România de clauzele de donaţie. Domnul Motoc însă, speră să fie el cel care semnează .. proiectul defiinţării SMC. De promis deocamdată a promis ceva modern, ca să aibă motiv să demoleze actualul spital.
8. Şi ca un ultim gest de bunăvoinţă din partea conducerii Ministerului Apărării şi a ministrului care îl foloseşte, suntem informaţi că MApN mai are în vedere promovarea unei Hotărâri de Guvern privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul privat al statului şi administrarea Consiliului Local Sector 4, în vederea amenajării unui centru socio-medical destinat persoanelor vârstnice (veterani de război şi cadre militare în retragere). Vai ce frumos! În primă urgenţă se va trece terenul în proprietatea sectorului 4. Această iniţiativă era în plan încă de pe când Piedone, prietenul lui Oprea, păstorea sectorul. Deşi unii cred că acestora  le-a căzut regimul, eu zic că până la urmă terenul va intra în posesia celui pentru care era pregatit. Apoi până să se înceapă construcţia, până să fie gata, până să se taie panglica, ne trezim că nu mai avem nici veterani de război, nici militari în retragere, pentru că în ritmul în care pleacă dintre noi pensionarii în rezervă nu ştiu cine mai apucă să treacă în retragere. În curând termenul de militar în retragere va fi depăşit sau înlocuit cu cel “militar condus pe ultimul drum”. De altfel MApN este expert în astfel de… legi şi măsuri pe termen lung. Să nu uităm că şi legea pensiilor a fost votată şi promulgată în Iulie 2015, a intrat în vigoare pe 1 Ianuarie 2016, are 3 luni în care se va emite ordinul deci Aprilie 2016, recalculările încep în Noiembrie 2016, banii sunt promişi a fi returnaţi sunt promişi după 2017 dar până atunci mai pot apărea ordine şi dispoziţiuni, hotărâri de guvern care să modifice tot şi să amâne la calendele greceşti sau paştele cailor punerea în posesie, care oricum se face eşalonat în idea că până şă fie plătite toate sumele, pensionarii care ar fi trebuit să beneficieze de aceste prevederi vor ieşi din sistem în binecunoscutul mod natural. Pe asta contează domnul ministru şi clica de profitori şi când promite centrele socio-medicale pentru veterani.
Necrolog
Parşiv, cinic, odios, întregul aşa zis plan prin care practic se îngroapă armata. Paradoxul paradoxurilor este că acest guvern, care – se ştie şi s-a declarat de la investire – are viaţă numai până la noile alegeri, vine cu aşa zise proiecte şi planuri care depăşesc nu doar mandatul lor ci şi pe al guvernelor viitoare deşi în titlul planului se spune că e pe anul 2016. Să reuşească domnul Motoc să facă tot ce a spus în anul 2016? Mă îndoiesc.  De aici se vede demagogia şi lipsa de seriozitate. Eu dacă aş fi fost ministru aş fi vorbit despre ceea ce pot face şi îmi propun să fac eu, în mandatul meu, nu despere cai verzi pe pereţi. Numai că este mult mai greu să spui ce poţi să faci, este mult mai uşor să promiţi marea cu sarea, deşi ştii că nu vei apuca nici să semnezi planurile de investiţii. Sau poate domnul Motoc are promsiunea domnului Iohannis că va sta la minister până se rezolvă la CEDO procesele sale cu casele. Mai ştii?

Ordine şi precizări ale MApN-partea a cincea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.