vineri, 28 februarie 2014

Ţăranul şi gloaba


taranul si martoaga
Un bun amic de-al meu, un analist şi fin cunoscător al politichiei şi strateghismelor de toate felurile se întreba retoric nu că nu ar fi ştiut, cum puii lui poţi să îi dai unuia firman de domnie, să îi validezi guvernul , să îi legitimezi mişmaşurile, să îi dai mână liberă şi să îl scoţi pe piaţă şi în acelaşi timp să spui că este un guvern instabil de împiedicaţi, că este un imatur, că este profund corupt şi că nu merită nici să îl scuipi din fruntea guvernului? Pe Hari, amicul meu îl înţeleg, ironia lui este mai mult decât evidentă dar este posibil ca unii să îşi pună această întrebare pe bune, adică chiar să nu înţeleagă logica numirii şi continuării cursei cu un cal leşinat. Păi poate călăreţul nu vrea să câştige cursa, ci să omoare calul şi să ia banii pe asigurare, nu ai de unde să ştii.
Pe de altă parte instantaneu întrebarea lui îmi aduce aminte un banc cu un ţăran care vine la un târg de animale cu o gloabă de cal vai de el, de îi numărai coastele, ştirb, şchiop, chior răpciugos. Încercaţi să vă imaginaţi imaginea acestui cal între ceilalţi aduşi spre vânzare, armăsari de curse, cai de tracţiune cu copita cât ceaunul de mămăligă al unei familii de ţigani, ţesălaţi, spălaţi, cu coama şi coada împletite. La un moment dat un cumpărător vine la ţăran şi privind la cal, mai mult din politeţe intră în discuţie cu proprietarul:
- E tânăr bidiviul?
- Tânăr pe dracu e de pe timpul lu ăl bătrîn.
- Şi mai trage?
- Trage să moară.
- E cuminte măcar?
- Ce cuminte , ăsta nu a ţinut niciodată şa sau ham în spinare.
- Aha, înţeleg, de aia îl vinzi.
- Cum să îl vând, cine e prost să îl cumpere? Nici de pomană nu îl ia nimeni.
- Păi atunci de ce l-ai adus omule aici ?
- Să-l fac de râs dă-o în spume de mârţoagă, poate moare de ruşine, că mie îmi e milă să o împuşc.
Cam aşa cred eu că se întâmplă şi cu al treilea guvern Ponta. Unii sunt tentaţi să creadă că e o nouă manevră Ponta -Băsescu şi că uite au scăpat de Antonescu, acum îşi freacă mâinile amândoi. Eu nu cred în varianta asta. E adevărat, amândoi au scăpat de PNL, Antonescu încă mai speră că măcar unul din ei îl va sprijină şi ajuta să ajungă şi el pe un cal mare , dar Băsescu a spus-o foarte clar astăzi atât de clar încât şi două mârţoage ar înţelege: “sunt atât de mărunţi încât au simţit nevoia să facă un joc cu cine comunică cu preşedintele, şi asta ar fi cauza pentru care se despart”. E o minciună, comunic cu toţi, dar nu fac aranjamente politice cu niciunul”. Nici nu putea fi mai clar şi mai sincer acest personaj ajuns în fruntea ţării exact prin aplicarea acestui principiu de curvă bătrână care se culcă cu toţi dar nu se mărită cu nimeni. Acest preşedinte de stat le-a spus pe faţă celor doi preşedinţi de partid că el promite tuturor dar nu dă nimănui nimic, iar dacă uneori lasă pe câte unul să apară în faţa lumii este numai ca să îl lase să se facă singur de râs sau să îl lucreze pe la spate şi să îi pregătească groapa. Nici unul din cei doi „bidivii” nu au realizat până acum ceea ce le spune acest ţăran care îi mai scoate din când în când pe rând la plimbare în faţa lumii. Vai de el ogor, rămâne nesemănat, caii ologi, căruţa fărâmată.
Ţăranul şi gloaba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.