marți, 30 octombrie 2012

UNMEE-Serviciu operativ


Azi am fost de serviciu la Ops(operaţii) adică un fel de ofiţer de serviciu pe Team –Site, la telefon. Nu e o noutate, aşa era şi în Kuwait, numai că acolo era în ture de câte 8 ore. Aici fiind prostia mai mare, se face serviciu 24 de ore, intri dimineaţa şi ieşi tot dimineaţa. Dacă mă gândesc bine, e mai scurt nu? Nu ai cine ştie ce de făcut, de fapt cam ce se face peste tot, se aşteaptă să trea timpul cu o râvnă demnă de o cauză mai bună. Dimineaţa la şapte se dă raportul la sector, nu la poliţaiul de sector, ci la comandamentul de sector, apoi se schimbă generatoarele, care lucrează numai 12 ore, în ture. Avem  două generatoare fiecare lucrează  câte 12 ore  se respectă.Cum de nu s-a prins nimeni că au mai multe drepturi decât noi şi unde, tocmai într-o misiune ONU. Ce ne facem fraţilor cu drepturile omului? Avem două generatoare pe motorină atât de puternice încât atunci când aprindem resoul (avem un reşou electric cu două ochiuri) să fierbem ceaiul, sesimte iar dacă sunt amândouă ochiurile aprinse, gâfâie şi transpiră de mama focului. Şi ca să ai o imagine mai completă, avem aici şi un AC, în sala unde facem de serviciu. Ei bine, arată frumos, e bun cred că e singurul lucru bun din tot ce ne-au dat ăştia aici, dar nu îl putem porni să ne facem răcoare, pentru că se opreşte generatorul, nu îl poate duce săracul.Să revenim la serviul de zi.  Odată cu schimbarea generatorului începe nouă zi de muncă.Începem să ne trezim unul după altul, care după cum are treab, după cum are tipicul.
  Cel care intră de serviciu la operaţii, se scoală primul – eu nici atunci, pentru că mă mişc natural şi nu îmi trebuie mai mult de 15 minute cu spălat, bărbierit (mi-am lăsat barbă, ca să câştig timp la bărbierit) micul dejun, îmbrăcat şi gata de lupta, ceilalţi însă, boieri, se învârt mult şi fără rost până sunt gata, mai ales africanii. Avem doi, unul din Zambia, şeful, un ăla înalt, slab ceva gen Don Quijote şi puţin cam înţepat. Nu e băiat rău, dar îi place să fie şef. Doamne ce mă distrează, în fiecare zi la ora 17 avem brieffing  în care spune fiecare ce s-a mai întâmplat pe linia lui (aici avem pe lângă munca comună, fiecare responsabilităţile lui – şeful e şef, unul răspunde de partea logistică, unul de operaţii, unul de tehnică, unul de informaţiile militare, unul de comunicaţii, altul de patrulele aeriene şi.. hop şi eu deputy şicu probleme de personal. De fapt, ce să spunem la briefing, pentru că în primul rând nu se întâmplă nimic, şi în al doilea rând dacă e ceva nou, se află pe timpul zilei ca doar suntem aici toţi.. dar îmi place cum începe Don Quijote..” gentlemen, another briefing..bla bla bla. “ca şi cum ar spune “dragi oaspeţi şi nash’ Floreo!”. Ţine foarte mult la adunarea asta şi îi acordă importanţă, pentru că e singura ocazie să îşi arate că e şef. Dar să revenim la ceilalţi.Mai e un african din Kenia, un venezuelean, unchinez-cel mai simpatic şi mai isteţ-de fapt,singurul istet(pe mine nu m-am contabilizat) – şi un austriac. Săptămâna viitoare ne mai vine un ucrainian, normal trebuie să fim 8 dar cu asta ne facem 7. Ia încearcă să îţi închipuicum folosesc 7 oameni dimineaţa aceeaşi toaletă într-un timp relativ scurt şi acelaşi reşou cu două ochiuri pentru 7 feluri de mâncare.
Continuarea aici:
UNMEE-Serviciu operativ

2 comentarii:

  1. mariane linkul de pe in cuiul catarii si de pe acest blog spre pasescurte.blogspot.com nu-mi mai este de nici un folos. m-ar ajuta daca ai inlocui cu cronicasportiva.com. eu am pus in blogroll http://www.in-cuiul-catarii.info/

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.