duminică, 26 decembrie 2021

Alea iacta est !

 

După mai multe poticneli politice, apariţia OUG 132 şi mai ales OUG 130 în Monitorul Oficial pune punct nesiguranţei şi am putea spune că pensionarii militari au acum datele necesare pentru a aprecia ce li se întâmplă cu pensia în anul 2022. Încerc să prezint celor care nu au timp sau chef să calculeze, doar esenţa unui lung cearceaf de calcule matematice, cât mai simplu, evidenţiind doar PENSIA NETĂ, pentru că în definitiv asta interesează. Nu doresc să mă pronunţ cât de potrivite sunt măsurile legislative adoptate, dacă fac ele dreptate pensionarului militar sau nu. Fiecare este în măsură să observe cum sunt trataţi pensionarii militari de către politicieni. Era de aşteptat ca noua formula politică aflată la guvernare să nu producă atâtea emoţii şi mai presus de toate SĂ PROCEDEZE LA RESPECTAREA LEGII. Că de echilibrarea sistemului de pensii militare nu poate fi vorba, doar nu s-a făcut nimic în ultimii 5 ani! Aşa că nici soluţia adoptată NU rezolvă problemele de sistem, singurul lucru pozitiv de remarcat este că actualul ministru al apărării când promite ceva se zbate să-şi ţină promisiunea. Că cei care l-au sfătuit pentru această formulă, l-au sfătuit prost, propulsându-l  direct pe locul I în topul politicienilor care TAIE PENSII MILITARE, e reversul medaliei. Deranjantă e şi atitudinea specialistului ministru de Finanţe care vorbeşte despre CASS care se aplică tuturor celor care au pensii mai mari de 4000 brut dar ascunde faptul că mărirea punctului de pensie în sistemul public acoperă suficent această taxare, în timp ce la alte tipuri de pensii  inclusiv militare sunt destule situaţii în care vom constata scăderi. Acesta este şi rostul ultimei coloane din tabel, să înţeleagă lumea  de la ce nivel încolo apar scăderi de pensii în sistemul public datorate introducerii CASS. Suprizăăă, asta e doar calcul teoretic pentru că în practică cea mai mare pensie din sistemul public, după mărirea punctului de pensie în 2022, nu ajunge decât cu puţin peste 34000 net, deci NIMĂNUI NU-I SCADE PENSIA prin măsurile hotărîte de Budăi-Câciu. Poate de la această premisă trebuia să porniţi şi dvs. domnule ministru Dâncu: orice măsură propusă şi negociată SĂ NU CONDUCĂ LA DIMINUĂRI DE PENSII MILITARE!

Câteva evidenţieri:

  • necorelarea prevederilor din OUG 132 privitoare la veniturile care se iau în considerare pentru acordarea  ajutorului, conduce la o situaţie mai favorabilă pentru pensionarii militari. Remarcabil, se mai greşeşte şi în favoarea noastră. Probabil din grabă, nu suspectez eu că ministrul muncii ar fi un fan kaki;
  • rămâne prăpastia, şi în cele mai multe cazuri, se adânceşte, între pensiile cu acelaşi cuantum net dar stabilite înainte sau după intrarea în vigoare a OUG59/2017;
  • inclusiv acordarea unei indexări de 10%  la cuantumurile brute mai mici de 2500 conduce la situaţii diferite, în special în intervalul 2000-2500 brut, influenţat de aceeaşi OUG59/2017;
  • pensiile obţinute anterior OUG59/2017 suferă diminuări  ca urmare a aplicării CASS.

Să fiţi sănătoşi, acesta este doar începutul unui an 2022 plin de măsuri (şi) în domeniul pensiilor militare -nu s-a găsit nimeni să se ocupe de legislaţia pensiilor inclusiv militare, aşa că vine cu consultanţă Banca Mondială! Să aduc aminte de pandemie, inflaţie, scumpiri de la raft şi pînă la casă, utilităţi,energie? Mai bine nu, că e o perioadă în care e bine să fim ceva mai optimişti.

Alea iacta est !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.