joi, 17 iunie 2021

Și totuși….

Pe 13 aprilie anul acesta, într-un articol legat de Proiectul de modificare a Ordinului M7 privind aplicarea legii 168, în Nota din subsolul articolului, referitor la o eroare materială la art 27 din conținutul legii 168, eroare pe care o semnalasem conducerii ministerului, respectiv domnului secretar de stat Bălu încă din august 2020, la o săptămână după promulgarea legii, scriam : ” Chiar dacă pe pagina de FB DRPCVP  mi-a răspuns că îndreptarea erorii conținute de legea 168/2020 la art 26 privind abrogarea Legii 111/2007 (NU 2017 CUM E TRECUT ÎN LEGE) nu ar fi de competența DRPCVP, acest răspuns contravine primei responsabilități a Departamentului, așa cum este specificat pe chiar pagina DRPCVP , care specifică clar ”asigurarea și coordonarea activității legislative și celei specifice în relația cu parlamentul.”Cum L 168 a fost inițiată de MApN și concepută prin acest departament, este de competența și obligația sa să îndrepte eroarea materială. De fapt chiar domnul Secretar de Stat Marius Bălu  mi-a solicitat în august 2020 să îi dau detalii privind acest aspect, pentru a lua măsuri de îndreptare. Au trecut 8 luni și acum mi s-a răspuns că nu e de competența DRPCVP? Adică DRPCVP este incompetentă pe acest subiect  sau doar conducerea?”

Răspunsul  prin care mi se spunea că îndreptarea erorii nu e de competența MApN îmi fusese dat în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri de pe pagina de FB a DRPCVP, adică departamentul condus de domnul secretar de stat Marius Bălu, cel care promisese că va lua măsuri de îndreptare. Iată întrebarea pusă de mine pe pagina de FB a DRPCVP:” Am sesizat inca de la aparitia legii ca exista o eroare materiala in textul de lege, la art 27 alin doi privind abrogarea Legii 111/2007. In Lege este trecuta Legea 111/2017, ceea ce atrage viciu de procedura si practic neabrogarea L 111/2007. „(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 896 din 3 noiembrie 2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2017, cu modificările și completările ulterioare.” Ce masuri s-au luat pentru indreptarea erorii, avand in vedere ca legea deja a intrat in vigoare si se aplica? Juridic L111/2007NU ESTE ABROGATA. Cat va trebuie pentru a indrepta eroarea?”

Iar răspunsul era următorul: ” Author

Departamentul relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

Neacsu A Marin

La intrebarile nr. 1 si 4 competenta nu ne apartine.”

Mi s-a părut ciudat să aflu că există o diferență de opinie între șeful departamentului și cei care răspund la întrebări în numele Departamentului și mă întrebam dacă este vorba de necunoaștere sau insubordonare.

Astăzi am aflat și cine a avut câștig de cauză. Se pare că până la urmă, s-au aplicat articolele   1și 3  din Statutul militarului român, ”șeful are întotdeauna dreptate”, respectiv, ”când șeful nu are dreptate, se aplica art 1” pentru că pe data de 28.04.2021, în Monitorul Oficial , partea juridică, a apărut o rectificare a L 168, pe art 27, așa cum sesizasem eu : 1. RECTIFICARE nr. 168 din 7 august 2020 referitoare la Legea nr. 168/2020 EMITENT: Parlamentul PUBLICAT ÎN: Monitorul Oficial nr. 456 din 28 aprilie 2021 ”În cuprinsul legii nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat, publicată în monitorul oficial al româniei, partea i, nr. 715 din 8 august 2020, se face următoarea rectificare:- la art. 27 alin. (2), în loc de: „…aprobată cu modificări prin legea nr. 111/2017, cu modificările şi completările ulterioare.“ se va citi: „…aprobată cu modificări prin legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare.“

 

Uraa, se intrase în legalitate. Deși era vorba de o simplă eroare materială, banală și neînsemnată, aceasta ar fi putut da cuiva dreptul să își ceară în continuare drepturile prevăzute de L111/2007, deoarece OFICIAL aceasta nu era abrogată. Uneori o astfel de eroare ”materială” poate decide viața sau moartea cuiva. Există chiar o anecdotă, Se povesteşte că un împărat, supărat pe una din slugi, l-a  condamnat la moarte. Cum a doua zi acesta avea pregătită o partidă de vânătoare s-a apucat şi a scris hotărârea de condamnare, pe o coală de hârtie ce urma să fie dusă temnicerului pentru a pune în mişcare execuţia: „Graţiere în niciun caz, la spânzurătoare”. Împărăteasa intrând în sala de judecată, a văzut foaie pe masă a citit-o, după care cu vârful unui cuţit a şters virgula, şi a adăugat-o în altă parte. Sentinţa dusă şefului închisorii suna, acum aşa: Graţiere, în niciun caz la spânzurătoare”. Astfel, o virgulă a scăpat de moarte un om.”

Așadar îndreptarea trebuia făcută și e bine că s-a făcut.  M-am gândit să evidențiez acest aspect care arată că totuși pe undeva prin ungherele MApN mai există aplecare spre sesizările muritorilor de rând, chiar dacă –din păcate – se pare că numai în lucruri fără efecte reale asupra drepturilor militarilor aflați la pensie și ca să fiu fair-play,  am decis să aduc la cunoștință acest fapt. Ba, am mers mai departe încercând să aflu cine, când și cum a acționat pentru a îndrepta eroarea. Și așa am aflat din pagina Departamentului  Legislativ al Camerei Deputaților, că rectificarea s-a făcut în urma unei adrese a DRPCVP a MApN, adică același department care îmi răspunsese că nu intră în competența lor  să rezolve problema, adresă trimisă către Departamentul Legislativ al CD și Direcția Legislativă Sinteze și Evaluări a aceleiași Camere și  primită în data de 20.04.2021, adică la o săptămână după sesizarea mea. Iată răspunsul Departamentului Legislativ:

Deci se poate. Dacă se vrea. Sunt curios care va fi răspunsul final la celelalte aspecte ridicate de mine privind....

 

 

Și totuși….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.