joi, 9 februarie 2012

PARALELE INEGALE


Un locotenent tânăr, cu un dram de minte,, o conştiinţă civică nepervertită şi un curaj inconştient, trece pe stradă îmbrăcat militar şi întră în grupul de oameni care demonstrează de capul lor. Aşa ar fi trebuit să pledeze avocatul apărării la prezenţa locotenentului Alexandru în piaţa Universităţii. Nimeni nu putea dovedi altceva oricât ar fi încercat. Şi tânărul locotenent ar fi fost în armată şi acum, dacă luat de val nu ar fi încercat să arate el că schimbă lumea, pentru că cineva l-a pupat în piaţa universităţii. După această prezenţă fără aprobare pe marginea Dâmboviţei, ar fi fost cel mult amânat în grad.


Dar pentru că luat de val şi încurajat de capete creţe s-a apucat de ceartă cu amiralii pe sticlă, acum trage şi pentru ce nu a făcut. A fost judecat şi trecut în rezervă. Sunt două aspecte aici . Unul este că a fost învinuit de fapte pe care nu le-a comis, cum ar fi participarea la demonstraţii şi activităţi politice. Legea pentru el nu se aplică, se interpretează. I se mai pune în cârcă faptul că a participat la demonstraţie în uniformă, aducând prejudicii armatei. Un alt fapt nedovedit, declarat doar, dar practic imposibil de dovedit. Dacă ar fi să facem un sondaj de opinie, ar rezulta că fapta lui nu a adus prejudicii, dimpotrivă, părerea generală este că a făcut ca armata să fie privită cu mai multă simpatie de către societatea civilă, iar avocatul său chiar ar trebui să ceară un sondaj de opinie pe această temă, pentru a demonta acest cap de acuzare. Al doilea aspect este cel legat de faptul că celelalte fapte, pentru care locotenentul chiar se face vinovat, cum ar fi părăsirea garnizoanei declarate ca destinaţie, sau declaraţii date presei fără aprobarea comandantului acestea sunt atât de minore încât nu făceau obiectul nici al discuţiei în consiliul de onoare. Dar conducerea ministerului a legat faptele cele mai simple de pedepsele cele mai grave şi uite aşa combinând cele două elemente au forţat o condamnare sau o decizie abuzivă. Abuzivă prin imputarea unor activităţi nedovedite, doar interpretate, şi prin luarea unor măsuri neconforme cu faptele săvârşite. Asta dacă e să ne luăm după ceea ce a fost declarat oficial. Practic această decizie şi măsură luată împotriva locotenentului, a adus şi aduce mai multă dezonoare ministerului , Armatei, decât prezenţa sa în piaţa Universităţii.

În paralel, un şef al serviciilor secrete, activ, care se supune unor reguli privind activităţile politice chiar mai stricte decât tânărul ofiţer, este adus în viaţa politică, pus să formeze un guvern politic. Acesta contactează oameni politici, răspunde la ordine politice ale celui ce îi era şef pe linie de serviciu, lucrează la un document politic, cu alte cuvinte se spală în politică fiind încă şef al unui serviciu secret, pe care nu îl părăsise şi nimeni nu se sesizează. Când spun nimeni , mă refer la cei care trebuiau să îl tragă de mânecă şi să îl oprească din prima secundă. Ba mai mult, tânărul Ungureanu când i se spune că este în incompatibilitate cu funcţia pe care o îndeplineşte în cadrul SIE, şi este întrebat dacă va demisiona spune că o va face numai dacă va fi ales, ca şi când nu calitatea sa de membru al SIE era în discuţie ci funcţia de prim ministru ca şi când ceea ce făcuse el de când fusese nominalizat de preşedinte nu erau activităţi politice, ci activităţi specifice muncii de şef al serviciilor de informaţii externe. Alt deştept care ne crede proşti.

Este clar, Crystal Clear că faptele de care a fost învinuit Alexandru Gheorghe se aplică lui Mihai Ungureanu şi că cel care trebuie judecat este noul prim ministru. Întrebarea care se pune însă este cine să îl judece ? Ministrul de externe ? Nu poate, îi este subordonat. Preşedintele ? Nu are cum, el e cel care l-a împins să comită această ilegalitate. Curtea Constituţională? E subordonată preşedintelui. Avocatul Poporului poate sesiza parchetul. Sau parlamentarii opoziţiei. O vor face ? Pot pune pariu că se vor limita să sesizeze Curtea Constituţională ştiind că decizia va fi favorabilă făptaşului. Aşa au procedat şi în cazul Robertei Anastase. În loc să sesizeze parchetul pentru fraudă, au sesizat CCR, care bineînţeles a judecat la ordin. Şi uite aşa, ne facem că suntem în opoziţie. Ce fel de opoziţie mai avem ? Cred că am înţeles de ce USL spune că este în opoziţie. Sunt în opoziţie unii faţă de alţii.

PNL cere demisia parlamentară, PSD vrea numai proteste.

PNL respinge orice negociere cu un guvern trecut ilegal prin comisiile de specialitate ale parlamentului, PSD trimite 3 membri să umple golurile celor absenţi din parlament pentru a avea cvorum şi îşi declară sprijinul .. condiţionat, la fel ca şi UDMR.

PNL respinge orice negociere care nu pune în discuţie cererile lor, PSD o scaldă.

Asta da opoziţie. Cred că practic numai PSD este în opoziţie, dar…. faţă de opoziţie.

Revenind la subiectul propriu-zis, cred că asistăm la o nouă premieră mondială: justiţia românească, cei care sunt puşi să judece faptele cetăţenilor, sub comanda politică execută un exerciţiu la paralele inegale. Deşi cele două cazuri expuse mai sus sunt identice, în sensul că se referă la aceeaşi infracţiune, sunt tratate şi judecate cu unităţi de măsură diferite, inegale. Bineînţeles că nu se va lua nici o măsură de aducere a acestor două cazuri pe o balanţă justiţiară. Prinşi în caruselul evenimentelor, cu nasurile şi mintea îngheţate, nici nu vom observa că din cauza gerului s-a spart orice normă de legalitate şi că alunecăm pe o indiferenţă criminală. Asta în timp ce privim cum unii nebuni încă mai stau prin unele oraşe şi strigă de nebuni Jos Băsescu. Nu îi merităm.

15 comentarii:

  1. dupa ce s-a petrecut astazi in parlament, cred ca am 2-0 (ponta a asigurat intentionat cvorumul)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo. Excelente observatiile...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc . Pacat ca media, cea care l-a pascut pe locotenent si l-a facut sa cada din greseala in greseala, acuma il trateaza ca pe un fost subiect. Probabuil vor mai face cateva zile tam tam cand se va anunta trecerea in reyerva , paoi vor reveni la Pepe, Ponta sau declaratiile nu stiu carui carnatar din guvern.

    RăspundețiȘtergere
  4. La obiect materialul, Marine! L-am preluat şi eu pentru S 5.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. LUI BASESCU II TATAIE C_RUL!
    A actionat pentru evitarea crearii conditiilor necesare alegerilor anticipate cu consecinta aproape sigura a suspendarii prin:
    - desemnarea ilegala a sefului SIE pentru formarea guvernului;
    - renuntarea la sprijinul acordat oamenilor sai din vechiul guvern;
    - mobilizarea totala a PDL si a coalitiei de guvernare pentru asigurarea prezentei la sedinta Parlamentului (transport in conditiile in care judete intregi erau/sunt inzapezite);
    - cedarea in fata UDMR si UNPR (pastrarea ministrilor);
    - supravegherea votului de catre Ioan Oltean - vezi reactia acestuia dupa numarare: "Avem guvern!" = "Habeamus papa"/presedinte(?!);
    - slabirea increderii in USL prin exploatarea in folosul PDL (Ungureanu, Berceanu, Paleologu ...) a discursului lui Ponta - decent dupa parerea mea;
    Aveti alte parere ?
    "CEL CARE GANDESTE ALTFEL DECAT MINE , NU MA JIGNESTE , MA COMPLETEAZA!"
    Stima tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ceea ce ai scris este corect. Concluzia este alta insa: Ne place nu ne place , Basescu inca face jocurile.Ungureanu si Ponta o demonstreaza. Mai ales Ponta .

      Ștergere
  6. De la varu!
    Marine, nici nu am putut sa scriu cateva cuvinte. Acest 'sarpe cu ocheleri", Ponta, face niste jocuri atat de murdare de nici cu Ariel nu le poti spala. Ti-am mai spus cate ceva pe parcursul unui an intreg . Sunt sigur ca ai fost de multe ori de acord cu ce ti-am spus, DAR IERI A INTRECUT ORICE MASURA. ESTE INCEPUTUL UNEI DEZAMAGIRI TOTALE A UNOR OAMENI CARE INCEPUSE SA CREADA CA SE POATE SCAPA DE ACEST REGIM. M-AM CONVINS INCA ODATA CA PANA "TATA SOCRU" , RASPOPITUL STA IN SPATELE ACESTUI OLTENAS UNS CU ALIFIE DIN BANAT, TOTUL VA FI..T R A D A R E!PACAT. Nu am fost de acord nici cu istericalele unor ziaristi dar nici cu cei care-i ridica osanale(vezi Plano). Oamenii sunt atat de derutati de nici nu mai stiu unde e NORDUL Asta a vrut Base si serviciile , ASTA S-A INTAMPLAT. ATATEA LOVITURI LA GEOALE NU AM VAZUT DE CAND URMARESC POLITICHIA ROMANEASCA. Sper ca Dumnezeu sa ne dea cat mai repede caldura si sa putem iesi in strada. Cel putin acolo ne putem racori DESI IN NUMAR MARE S-AR PUTEA FACE CEVA.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, Marine! Din câte am înţeles, locotenentul a contestat decizia Consiliului de Judecată, la SMFA. Nu pot să cred, că acei colegi de-ai lui, care l-au mandatat să îi reprezinte în Piaţă, au putut să-l judece astfel, din propria lor convingere. Acolo, sigur, s-a votat la ordin. Şi ăsta e lucrul cel mai grav. Cred că ofiţerii din SMFA vor revizui "sentinţa".Dacă ei sunt ca aceia pe care i-am cunoscut eu, cât am lucrat în acel Comandament de categorie de forţe, atunci locotenentul mai are o şansă. Nu cunosc prevederile regulamentelor militare actuale, în astfel de cazuri. Dar dacă eşalonul acesta, SMFA, poate shimba "hotărârea" ofiţerilor din Flotilă,atunci s-ar putea ca pedeapsa să-i fie "comutată" în amânarea înaintării în grad. Doamne ajută-l!
    Cât despre jocul lui Ponta în opoziţie după atitudinea avută ieri faţă de colegii lui (pesedişti şi liberali deopotrivă), nu pot să nu repun în discuţie întrebarea adresată oarecum retoric în finalul postării mele "Capul lui Geoană vrem", care suna aşa: "Cine este, pana la urma, "omul lui Basescu"?" Acum nu mai am nicio îndoială.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred ca Ponta poate trada. Discursul lui a fost decent, clar, corect dar poate, nu prea adecvat.
    Multimea a fost manipulata de jurnalisti, incepand cu B, Chireac, care, pana la urma a batut in retragere. A urmat circul de pe A3, o televiziune care, dupa parerea mea, incepe sa capete nuante portocalii. De altfel, in urma cu cateva zile, Gadea anunta ca la A3 vin vremuri grele. Multitudinea de amenzi, presiunea portocalie si multe altele, care noua ne scapa, incep sa se simta. Sa le fim alaturi, totusi, si sa-i sprijinim.
    Toata speranta este in STRADA - atata vreme cat nu vor fi reprimari - iar STRADA va inchega si USL. Deocamdata, buni sau rai, acestia sunt oamenii pe care putem conta. Nu uitati, dusmanii nostri sunt in alta ograda!
    Pacat ca n-am prea vazut nici o pozitie vis-a-vis de gestul minoritatilor, inclusiv cea maghiara. Nici de faptul ca mircovici, fost militar, a tradat alaturi de badalan, dobra, claudiu taga si alti fosti purtatori de haina militara, de camaleoni politici, etc. Daca numaram cati ar fi trebuit sa voteze impotriva si nu au facut-o, din oportunism ori constrangere, constatam ca acest guvern, oricum ilegitim, nu ar fi trecut nici la calendele grecesti. Dar, deocamdata, in Romania, "minciuna sta cu regele la masa" iar prostia, ipocrizia, smenul si ilegalitatea sunt la rang de virtute. Cred ca asta e o problema mai mare decat gafa lui Ponta.
    Oricum, efortul d-lui Neacsu de a pune pe tapet cateva pareri ale domniei sale este remarcabil, chiar daca nu le impartasesc pe toate. Si nici nu mi se poate pretinde, asa cum nici eu nu pot pretinde nimanui sa-mi impartaseasca, fortat, opiniile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ponta nu a trdat niciodata ... idealurile grupului pe care il reprezinta. Nici cand a dat sefia senatului PDL ului, nici cand a refuzat sa isi depuna demisia parlamentara, nici cand a s-a dus in parlament la investirea noului prim ministru ales ilegal. El a ramas fidel propriilor interese.
      Il recompensez cu o epigranma:
      Unuia care lauda azi ce scuipa ieri .
      Nu doresc sa fac pe durul,
      nici să par nesimţitor
      dar se spune în popor
      cum că gura bate curul.

      Însă ieri în parlament
      Pe când cu investitura
      Am văzut, să mor recent,
      Cum un cur dadea cu gura .

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Nici nu am afirmat asa ceva, Doamne fereste !Dar asa ,ceva rime, mai nimeresc si eu, doar tot romanul s-a nascut poet nu ?Numai ca poezia nu inseamna doar rime.

      Ștergere
  10. PENTRU CEI INTERESATI: AVEM PRIMUL CAZ CASTIGAT DEFINITIV SI IREVOCABIL LA CURTEA DE APEL PE LEGEA 329.CITITI PE PAGINA PROCESELE NOASTRE.
    http://neacsum.blogspot.com/p/procesele-noastre.html

    RăspundețiȘtergere
  11. "Practic această decizie şi măsură luată împotriva locotenentului, a adus şi aduce mai multă dezonoare ministerului , Armatei, decât prezenţa sa în piaţa Universităţii."
    Așa este! Sunt de acord nu numai cu asta, ci cu tot conținutul postării. Și cu multe alte păreri din comentariile de mai sus.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.