joi, 9 iunie 2011

SANITARII

Hoplosternum thoracatum – Peștele sanitar




Nu este un peste pretențios la condițiile de mediu. Se mulțumește cu o temperatura de 18° C, nu este pretențios la calitatea apei si mănâncă orice de pe fundul bazinului. In general are nevoie de acvarii mari, de cel puțin 120 l, bine plantate si cu multe ascunzători.

Cine are sau a avut acvariu știe cât de folositori sunt acești pești într-un acvariu. Nu sunt frumoși, nu sunt agreați de ceilalți pești, practic nu plac nimănui, nici chiar iubitorilor de pești de acvariu, dar au o mare calitate, așa cum spune și în prezentarea lor, manâncă orice de pe fundul bazinului, inclusiv ce elimină sau vomită ceilalți pești mai frumoși și mai puțin folositori, dar care au calitatea că dau frumos la capitolul imagine și bucură simțurile stăpânului.

Ei bine, fiecare acvariu are asemenea pești. În acvariul puterii, aceștia se știu și apar întotdeauna pe sticlă, pentru a spăla sau curăța imaginea și fundul acvariului. Cum apare o mizerie pe posturi, cum face cate un peștișor auriu vre-o gafă, sau apare câte o lege, sau un subiect mai sensibil, cei care se fac responsabili de mizeria apărută se fac nevăzuți, și pe post apar sanitarii. Fie că se numesc Popoviciu, fie Canacheu, fie Tălmăceanu, Vișan, sau Toader, aceștia ies conștiincioși și cu o detașare incredibilă, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, aspiră tot, indiferent din partea cui, indiferent în ce cantitate, imuni la tot ce se spune sau discută pe lângă ei.

 Nu am crezut că pot exista astfel de specimene în”regnul” uman. În regnul animal este hiena care se hrănește cu stârvuri, lăsând oasele hoiturilor albe, diminuând focarele de infecție. Viermii fac același lucru din rândul nevertebratelor, sau târâtoarelor. Dar cei cu care se aseamănă cel mai mult cei 5 cavaleri ai PDL sunt sanitarii. Aceștia, nesuferiți pentru unii, enervanți pentru alții, priviți cu milă de peștii ”de rasă,”au făcut curățenie după toate lăturile colegilor : și după socotitoarea Anastase, și după Legile lui Boc, și după concedierile lui Iglaș, și după corupția din vămi. Și cu toate astea, colegii îi privesc cu condescendență, adversarii cu dispreț, stăpânii cu milă, dar din când în când mai sunt mângâiați părintește pentru că fără ei s-ar umple acvariul de dejecții.

3 comentarii:

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.