miercuri, 28 octombrie 2020

Sic transit gloria mundi !

“Sic transit gloria mundi!” este o expresie latinească însemnând: “Aşa trece gloria lumii!”. Originea ei se află într-o culegere de texte religioase – Imitaţio Christi – din secolul al XIV-lea, cuprinzând precepte şi sfaturi morale. La vremea respectivă, exista obiceiul ca, la întronizarea unui papă, un călugăr să vină de trei ori în faţa acestuia, pentru a arde o bucată de cânepă, spunând: “Sancte Pater, sic transit gloria mundi” (“Sfinte Părinte, aşa trece gloria lumii”). Un astfel de ritual avea menirea de a aminti suveranului pontif ca şi el este doar un om, care trebuie să se păzească de păcatul vanităţii.

Ceva similar se întâmpla și în Roma antică, cu generalii care se întorceau victorioși din câte o expediție de pedepsire a ”barbarilor” care se răsculau. La întoarcere,   la intrarea triumfală în Roma un sclav primea sarcina să îi șoptească la ureche: ” “Hominem te esse” adică  ”nu eşti decât un om”. Nu știu câți dintre ei își păstrau cumpătul și locul, dar astăzi mă văd nevoit să amintesc aceste două  zicale domnului general Ciucă, cel care zilele astea ”a trecut Rubiconul” intrând cu cal cu tot în politică.

Când acum un an ales să demisioneze din funcția de șef al SMAp, să treacă în rezervă și să primească  nominalizarea de ministru, am mers și eu pe  varianta că doar așa poate face ceva cu adevărat pentru militari, pentru armata, doar așa se poate impune în fața celor care de ani buni, indiferent de culoarea politică și-au bătut joc de militari, deși știam că nu va fi sprijinit de ceilalți membrii ai cabinetului, nici de partidul aflat la guvernare, pentru că ”nu era unul dintre ai lor” Așa credeam atunci. Jumătate din ceea ce am crezut s-a confirmat, în sensul că nu a făcut mare lucru pentru militari, și practic nimic pentru rezerviști, exceptându-i pe cei care au luptat pe frontul de Est la ordinul țarului de Vest.  Da, putea, ar fi putut și am fost tot timpul convins că și vrea. Treptat treptat am constatat că chiar dacă  vrea, nu poate, din motive obiective dar si subiective. Am acceptat atunci ideea că decât un ministru care să se uite la telefon în timp ce i se dă onorul, măcar unu care să știe cu ce se mănâncă armata. Am tot sperat să văd ridicarea ghiocelului, dar nu a fost să fie. Zilele astea, domnul ministru a trecut cu totul în tabăra politicienilor. Poate unii ar fi tentați să spună că gata, acuma este de ail or, acuma va fi sprijinit. Ei nu, nici acuma nu e de ai lor, acuma doar a trecut granița, dar încă nu a primit ”cetățenie”. Ca să fii de al lor trebuie să ”confirmi” adică să faci ce fac ei. ”Si fueris Romae, Romano vivito more,”spune un alt proverb latin, adică dacă ești în Roma, poartă-te ca romanii  altfel, nu vei fi acceptat. Ce fac politicienii se știe. Ce va face domnul ministru Ciucă? Ce l-a împins să treacă în tabăra celor care nu se gândesc decât la ei, ”romanii”? Pe cine va păcăli, pe colegii de partid, sau pe foștii colegi de armată, că a devenit clar că ”romanilor” nu le plac soldații, exceptând garda pretoriană. Așa era și pe timpuri, Roma nu prea avea armată, generalii și  legiunile lor erau trimise în imperiu cât mai departe de Roma, să nu le vină cumva ideea să ia puterea. Pe același principiu, și armata de azi a fost decimată, trimisă să lupte în afara granițelor, umilită, batjocorită, mințită, dezbinată și chiar învinuită că a executat… ordinele  ”senatului”.

Până azi, aș fi continuat să sper că va rămâne sau a rămas de partea celor cu care a împărțit o pâine atâția ani de zile. Până azi. De azi m-am convins că nici nu a putut,  dar nici nu  a dat în brânci  să facă ceva pentru rezerviști adică ceea ce a promis în noiembrie 2019 când a ieșit pe post cu primul ministru și a afirmat că va face o treabă mare pentru clasa muncitoare. De astăzi m-am convins că nici nu va face, sau dacă va face, nu va face ce doresc ei, rezerviștii, plebea, pileati,  sau ce trebuie, ci ce vor ei, ”ROMANII”, sau tarabostes.

Astăzi domnul ministru l-a convocat pe președintele Forumului Structurilor Asociative, col(rtr) Marian Tudor pentru a discuta pe tema  PLX 199, pe care, așa cum am mai spus, MApN îl dorește cât mai repede votat aprobat și promulgat, în forma adoptată de Comisia pentru Muncă, adică cu amendamentele propuse de MApN,  formă care i-ar ajuta enorm pe cei de la CPS în lupta lor împotriva Curții Constituționale, formă care își bate joc de pensionari aproape mai rău decât ordonanța Olguței. Când în 14 septembrie am avut contrele cu reprezentanții MApN pe acest subiect, credeam că domnul ministru este în eroare, nu cunoaște fondul problemei și susține punctul de vedere al cuplului Ro-Ji din greșeală. Eroare. Eram în eroare.

Astăzi, 20.10.2020 s-a scris o pagină, pagina adevărului, în care domnul ministru l-a chemat pe Tudor Marian în calitate de președinte al Forumului, pentru a-l convinge nu doar să accepte propunerile MApN, CI CHIAR SĂ  ȘI APELEZE LA LIDERII PSD să introducă la vot PLX 199 în varianta propusă de MApN. Când am auzit nu mi-a venit să cred dar chiar așa s-a întâmplat. Ca să îl convingă, i-a spus că au acceptat totuși, să se modifice termenul la care se introduce actualizarea adică să nu se mai facă la Paștele Cailor, ci la o dată concretă, care însă ar fi putut fi schimbată prin OUG până la punerea în aplicare că doar se mai întâmplase. Este incredibil. Auzind asta îți pui automat întrebarea DE CE ȚINE MORȚIȘ DOMNUL MINISTRU SĂ FIE VOTATĂ CÂT MAI REPEDE ACEASTĂ ORDONANȚĂ ÎNCÂT L-A CHEMAT LA EL PE TUDOR SĂ ÎL CONVINGĂ SĂ ACCEPTE ȘI SĂ ÎȘI PUNĂ CAPUL PE BUTUC? A promis cuiva ceva? Se apropie ștreangul de gâtul cuiva? Cum poți să ceri unui om să își implore propria execuție ?  Pe mine asta m-a pus pe gânduri mai mult decât orice și m-a dus la concluzia că așa a fost .. sfătuit să facă deoarece probabil așa s-a mai procedat și în alte situații, cu alți lideri ai Forumului și … a mers. Mi-am amintit imaginea domnului General Băhnăreanu la o astfel de consfătuire în care el era singur de o parte a mesei, iar de partea cealaltă erau Papa și înalții prelați din suita papală. Deci s-a format o cutumă în a chema la ordin pe reprezentanții rezerviștilor și a le da mutarea în plic. Am înțeles că și la SCMD s-a trimis mutarea în plic. Deci se poate trage concluzia că MApN încearcă tot ce se poate, oricât ar fi de urât, sau mârșav, pentru a-și atinge scopul și a vota un proiect împotriva rezerviștilor.

Numai că de data asta cel chemat nu a primit plicul și a rămas pe poziție. Urmarea a fost incalificabilă. Uitând că este un ditamai generalul, uitând că este totuși ministru, domnul Ciucă a reacționat ca Băsescu în fața greviștilor din CFR, adică în total dispreț și lipsă de respect, s-a ridicat, și-a luat jucăriile și a plecat fără să uite să spună ” de acum să mergeți la Babuș să vă rezolve problemele!”

IN-CA-LI-FI-CA-BIL!!!!

Așa ceva nu mai fac nici copii de grădiniță fără să fie arătați cu degetul. Domnul ministru a uitat și cine este și în fața cui se afla. SE AFLA ÎN FAȚA REPREZENTANTULUI  A MII DE REZERVIȘTI CARE ÎȘI PUSESERĂ SPERANȚELE ÎN EL IAR EL , SUPĂRAT CĂ NU ÎI ACCEPTĂ PROPUNERILE CARE LE TĂIAU DIN DREPTURI, SE RIDICĂ ȘI PLEACĂ, AMENINȚÂND CĂ DE ACUMA NU VA MAI FACE NIMIC PENTRU EI, SĂ MEARGĂ LA ALȚII. AȘA PROCEDEAZĂ UN GENERAL, MINISTRUL APĂRĂRII FAȚĂ DE REZERVIȘTII ARMATEI? Unde ești Leș, vino înapoi, cu telefon cu tot, ai voie să vorbești la telefon când vrei tu, oricât ai vorbi e mai puțin jignitor decât ce a făcut un general al armatei române față de colegii lui. Domnule ministru, vă doresc succes în activitatea senatorială, poate veți fi senator, deși nu cred că vă va mai vota vreun militar în Craiova după ce ați făcut azi,  lăsați-o pe cea de ministru altcuiva, orice ne-ar face, e mai puțin dureros pentru noi decât ce ați făcut dumneavoastră. Părerea mea.

Hominim te esse!

Notă:

  1. Se vorbește prin târg, că domnul general Bălăceanu ar umbla prin București pe la diferite porți, cu o variantă de proiect dar nu se știe ce conține. E posibil să fie varianta cosmetizată a proiectului reșapat al PLX 199 cu care să convingă pe cine știe el, că asociațiile! sprijină proiectul MApN.
  2. Celor care mai sunt interesați le amintesc că recent s-a pus în bătaie la Monetăria Națională o medalie aniversară a Armatei Române, care se va acorda -probabil- tuturor celor care sprijină eforturile ministerului de a lovi în pensionari. Mai e un pic și vom vedea cine o primește.

Și pentru ca umorul încă nu m-a părăsit îmi dedic un cântec al lui Vintilă..


https://www.youtube.com/watch?v=sSu3TuLJnyc

UPDATE 22.10.2020

La invitatia domnului ministru Ciuca Nicolae, astăzi m-am deplasat la sediul ministerului unde împreună cu Col Tudor Marian, am participat la o nouă rundă de discuții având ca subiect PLX 199. După întâlnire Departamentul pentru Relația cu Parlamentul a emis un comunicat. a emis un comunicat. La rândul sau președintele Forumului a dat o informare cu privire la cele discutate, după cum urmează:

INFORMARE

Stimați colegi,

La invitația domnului Colonel Valeriu Roșu, în data de 22.10.2020, am fost prezent la sediul Ministerului Apărării Naționale pentru a continua discuțile pe marginea PLX 199 și a putea ajunge la un numitor comun în ceea ce privește acest proiect. La discuții au participat locțiitorul șefului Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului, colonel Valeriu Roșu, șeful Direcției generale financiar-contabile, general-maior Florin Jianu, directorul Casei de pensii sectoriale, colonel Mihaela Andrițoiu, alături de alți reprezentanți ai ministerului. Din partea Forumului am participat eu și col(rez) Marin Neacșu invitat și el la discuții. Discuțiile s-au purtat aplicat, articol cu articol pe ultima variantă de proiect votată în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților. Reprezentanții Ministerului și-au reiterat intenția de a introduce cât mai repede la vot forma de proiect acceptată de Comisia pentru Muncă Mi s-a cerut din nou să accept această variantă, iar NOI. ( structurile asociative ale pensionarilor militari ) , sa facem intervenții la comisiile din Camera deputaților, pentru a urgenta votarea proiectului. Am răspuns că nu sunt în măsură să iau această decizie fără consultarea liderilor asociațiilor componente, si voi transmite un răspuns până vineri, 23.10.2020, dupa răspunsul primit de la acestia, raspuns solicitat prin modalitatile de contact pe care le avem in prezent.Asa cum am afirmat si in precedenta informare , consider ca la nivelul structurilor asociative trebuie sa se stabileasca , cu celeritate , modalitatile de raspuns la actiunile MApN, MAI si SRI in domeniul pensiilor militare.

Presedintele FORUMULUICol.rtr.

Marian TUDOR



 

 

Sic transit gloria mundi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.