sâmbătă, 30 aprilie 2016

Descreșterea și recreșterea imperiului Erdogan

 10675781_1391396031162235_6854544763627822770_n-paris
Puteri au fost, puteri sunt încă
Apariția, creșterea și cauzele ce urmau să ducă la descreșterea imperiului otoman   au fost analizate de  Dimitrie Cantemir în lucrarea sa ”Istoria Creșterii și Descreșterii Curții Otomane  redactată în latină (Historia incrementorum atque decrementorum Aulae Othomanicae) între 1714 și 1716. Istoric, filozof, conducător de țară, muzician, etnograf, enciclopedist, geograf,  lingvist,consilier personal al țarului Petru cel Mare, Dimitrie Cantemir a văzut și prevăzut multe la viața sa, printre care și cauzele care vor duce la dispariția imperiului Otoman. Dacă ar fi trăit în zilele noastre, s-ar fi găsit în mod cert cineva, de fapt s-ar fi format un întreg curent de oponenți care ar fi spus: ”da mă, bine că le știi tu pe toate”, așa cum se întâmplă de fiecare dată când cineva spune ceva ce nu convine puterii, sau nu este ”în trend„.  Norocul lui că nu a apucat aceste vremuri, dar mai ales nu a apucat să vadă și recreșterea curții otomane. Cred că de necaz și-ar fi ars propria lucrare și ar fi retras-o din librării.

Asistăm de ceva timp, nu de azi de ieri, la o recreștere evidentă și incontestabilă a puterii otomane în Europa. Turcia este,  dacă nu  cea mai mare putere militară,  atunci sigur în top ten  în ceea ce privește forța militară în lume și în mod cert cel mai vehement, independent, revendicativ și temut stat din zonă, cu influențe euro-asiatice, în lumea musulmano-creștină. Grație așezării sale geostrategice dar și puterii militare, sistemului semi-militarizat de conducere,  imenselor rezerve financiare, a economiei bazate pe comerț, Turcia, patria mamă a peșcheșului și  ciubucului, cea mai eterogenă națiune, se păstrează acolo unde este pentru că a rămas încă o putere militară greu de înfrânt. În vreme ce toate imperiile,începând  cu cel austro –ungar și terminând cu cel  cel sovietist s-au destrămat, Turcia nu numai că s-a păstrat cu fundul în două luntrii, dar nici nu a fost contestată ca putere economică și militară chiar dacă  a rămas fără teritoriile cucerite pe calea armelor. Ce a fost câștigat cu sabia, de sabie a pierit, dar puterea a rămas.
Primiți cu islamizarea?
Iată însă că militar sau politic, în deșertul Irakului, teritoriile siriene sau Germaneuropa,  pe pământ sau în aer, Turcia revine și crește , crește, crește, calcă totul în picioare. Când Turcia a trimis trupe în Irak, pretinzând că vrea să sprijine guvernul irakian în lupta sa împotriva ISIS (în paranteză fie spus, copilul CIA) , nimeni nu a ascultat protestele Irakului. Când Erdogan anunța că Turcia este gata și dispusă să trimită trupe în Siria pentru a luptă alături de rebeli la înlăturarea actualului guvern,  nu   s-a  sesizat nimeni, nu a reacționat nici un polițist sau câine al democrației, că asta ar fi o încălcare a tratatelor internaționale, pentru că doar exact acești polițiști și ”apărători” ai democrației inventaseră ”primăvara arabă”  împănată cu agenți, trădători, muniție, servicii secrete pentru înlăturarea unor regimuri, dar mai ales pentru o piață de desfacere închisă până atunci. Când Turcii au încălcat în nenumărate rânduri, în mod grosolan și provocator  spațiul aerian cipriot sau grecesc nu a îndrăznit nimeni să spună că Turcia își depășește limitele și încalcă prevederile internaționale.  Când Turcia a doborât avionul unui stat suveran asupra teritoriului altui stat suveran pretinzând că se afla prea aproape de spațiul său aerian, nu a țipat nimeni, dimpotrivă, toți au considerat că a făcut foarte bine. Dar când avioane rusești s-au plimbat pe lângă navele americane ajunse amenințător de aproape de Kalinigrad, americanii au considerat că ”a fost un act periculos și deloc profesionist”. Când Turcia a deschis larg porțile ”refugiaților” arabi, crescuți și instruiți, dar mai ales finanțați de ei și prietenii americani, îndreptându-i apoi, după ce ”s-au copt”, către Europa, prin Grecia, cea care îndrăznise să se pună contra UE,  Germania, prin gura doamnei Merkel, a decis că Europa trebuie să-și ”reprimească copii” luați ostateci sau trimiși în dar încă de pe vremea lui Suleiman și, eventual,  să se musulmanizeze forțat. Strategicii au decis  și ei că fraierii trebuie să primească infuzia de Einsteini și Estefani  cu brațele deschise în timp ce românii care vor să emigreze în SUA trebuie să joace la loteria vizelor.  S-au stabilit cote de ”ieniceri” convertiți la terorism  pe care Europa,  dar nu toată, ci numai prin reprezentanții  ei fără conducători, trebuie  să îi primească. Pe vremea lui Cantemir aveam de plătit haraci, în pungi cu galbeni, grâne, fete și băieți. Acum a venit rândul să primim fete și băieți de la turci, sau, mă rog,  din campusurile lor,  pentru că așa au stabilit ”înaltele porți”. Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă. Țările care înainte nu au putut fi transformate în pașalâc pentru că au avut domnitori autohtoni, au devenit acum raiale NATO și au jurat să ridice moschei întru islamizarea norodului, pentru că cei care sunt acum la conducerea lor nu sunt autohtoni decât cu numele, dar nici ăla întreg, iar alții nici măcar atât.
Legea lui Erdogan
Turcia a ajuns să impună politica atât în Asia cât și în Europa, nu numai pentru că este un stat euro-asiatic, nu numai pentru că are două curente, unul pro-european  și unul musulman, ci și pentru că fiind atât de puternic, deci neputând fi înfrânt nici economic nici militar, își poate permite să facă ce dorește, deoarece toți cei care vor să facă ceva în zona lor de interes, au nevoie de acordul lor. Turcia este singura țară care și-a permis să dea cu flit și rușilor și americanilor, atunci când propriile interese s-au lovit de cele ale dușmanilor sau aliaților. Extrapolând așa pe înțelesul românilor, Erdogan este pentru SUA și Germania ceea ce Oprea a fost pentru PSD și PNL, numai că el chiar își apără interesul național.  Turcia face legea în Europa, așa cum UNPR a făcut-o în Parlamentul României  și asta la modul cel mai concret cu putință. Aflăm din presa germană că guvernul german a decis să dea curs  plângerii domnului Erdogan la adresa actorului german Bohmermann care a îndrăznit să îl parodieze pe sultan, și este gata să schimbe legea pentru a putea să îl pedepsească, probabil exemplar, pe moftangiu. Probabil noua lege va purta numele sultanului, îi va spune legea Erdogan, ca să știe toată lumea că Înalta Poartă nu a dispărut iar Edirne nu a fost dărâmată. Probabil legea va statua faptul că pamfletarii pot parodia pe oricine, dar nu pe sultan. Ciudat, pentru că dacă e așa, rezultă că turcii nu mai cred în Mahomed. Când cei de la Hebdo au fost ”pedepsiți” pentru că au adus atingere imaginii lui Mahomed, Germania  nu a schimbat legea iar doamna Merkel a defilat pe o stradă golită de trecători dar alături de alți conducători de guverne, declarându-se Charlie. Inițial, lumea a aplaudat inițiativa șefilor de stat și de guverne de a defila pe străzile Parisului ”alături ” de populația Franței, dar apoi s-a descoperit că de fapt aceștia au defilat pe o stradă goală împânzită de agenți și polițiști iar domnul Netanyahu care se făcea că face cu mâna poporului de fapt făcea cu mâna pentru poză, în fața unei media aservite și la fel de mincinoasă ca și politicienii ale căror jocuri le făcea.
netanyahu-paris-9
De ce acum nu se declară nimeni Bohmermann? Probabil Erdogan este mai mare decât însuși Mahomed iar cine se leagă de el, indiferent în ce țară s-ar afla, va simți iataganul sultanului. Când s-a tras asupra unor jurnaliști care făcuseră mișto de Dumnezeul musulmanilor, s-a spus că a fost atacată libertatea de exprimare. Acum când  cineva l-a parodiat pe Erdogan, se schimbă legea ca să   poată fi  arestat  și pedepsit făptuitorul,  deși la data comiterii faptei, aceasta nu era incriminată.  Asta da democrație.

http://www.mediafax.ro/externe/bagdadul-indeamna-nato-sa-oblige-turcia-sa-retraga-rapid-trupele-din-irak-rusia-sesizeaza-onu-14913377
http://www.aktual24.ro/rusia-noi-miscari-pentru-a-bloca-intentiile-turciei-de-a-trimite-trupe-in-siria/
http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/16/o-formatiune-de-sase-avioane-de-lupta-turcesti-a-incalcat-spatiul-aerian-national-al-greciei-08-10-54
http://www.agerpres.ro/externe/2016/04/13/avioane-militare-rusesti-au-zburat-extrem-de-aproape-de-nava-americana-uss-donald-cook-in-marea-baltica-19-46-30
http://www.mediafax.ro/externe/guvernul-german-a-aprobat-solicitarea-turciei-de-a-incepe-urmarirea-penala-in-cazul-comediantului-ce-l-a-insultat-pe-erdogan-15258967
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/EXODUL/KLEMM+AMBASADOR+SUA+INVAZIA+MUSULMANA+IMIGRATIE

Descreșterea și recreșterea imperiului Erdogan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.